Trygghetslarm riskerar att slås ut vid åska och storm

Publicerad

De trygghetslarm som många äldre personer har för att kunna larma om hjälp är beroende av att telefonnätet fungerar. I samband med exempelvis åska och storm riskerar larmen att slås ut och äldre som behöver hjälp riskerar att bli strandsatta.

Problemet med trygghetslarm som slås ut förekommer i hela Småland och på Öland. I mars förra året gjordes en anmälan enligt Lex Sarah efter att en boende på Mogårdens äldreboende i Högsby fick vänta för länge på hjälp efter att ha tryckt på sitt larm. Personalen sökte aldrig upp den boende.

– Vi får från och till synpunkter på att det tar för lång tid innan hemtjänsten kommer, och då följer vi upp det som hänt. Men det är viktigt att påpeka att trygghetslarmet inte ska jämställas med ett nödnummer utan snarare för att påkalla hjälp om man exempelvis ramlat eller liknande, säger Britt Karlsson, områdeschef hemtjänsten.

Kompenseras med tillsyn

Britt Karlsson tycker trots allt att systemet fungerar bra.

– De gånger det har slagits ut så har vi kompenserat det med tätare tillsyn av hemtjänsten tills problemet är åtgärdat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer