Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunen satsar på trygghetvärdar i Växjö. Syftet är att minska oron bland invånarna. Foto: SVT

Trygghetsvärdar på plats i Växjö – så ska de jobba

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetsmätningar som polisen genomfört i Växjö visar bland annat på en oro bland kvinnor på campus. Nu vill kommunen satsa mer på trygghet. En steg i detta är att införa trygghetsvärdar som har som främsta uppgift är att öka trygghetskänslan och förebrygga brott.

Trygghetsvärdarna har börjat patrullera Växjös gator nu i sommar men kommer inte upp i full skala förrän i höst. Då kommer de finnas på plats sex dagar i veckan.

– Det här är ytterligare ett sätt för kommunen att öka tryggheten i avvaktan på fler poliser, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kostar flera miljoner

Satsningen beräknas kosta cirka 2,5- 3 miljoner kronor per år. Avtalet som finns med Securitas gäller till och med 31 december i år.

Är satsningen värt pengarna?

– Vi kommer följa upp och utvärdera, vi vill se ett resultat.

Hur ska det resultatet se ut?

– Den upplevda tryggheten ska öka och att ungdomsgängen trycks tillbaka, säger Anna Tenje.

Ingen behörighet att ingripa  

Trygghetsvärdarna har inte mer behörighet att ingripa än en civilperson. De ska istället arbeta proaktivt och lösa situationer innan det händer någonting. Genom sin närvaro ska de minska risken för brottslighet som klotter, skadegörelse eller narkotikabrott.

– De ska visa sig och föra dialog med de som stör ordningen. Men inte ingripa för det är en polisiär insats, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef Växjö kommun.

Prioritera ”hotspots”

Det kommer totalt finnas tre grupper med två trygghetsvärdar i varje. Två kommer finnas i centrum – och en initialt runt campus och Teleborg, dagtid som kvällstid. Varje tisdag möts de upp för att titta på hur lägesbilden ser ut.

Marcus Holmqvist, säkerhetschef Växjö kommun Foto: SVT

– Trygghetsvärdarna kommer utifrån den lägesbilden förändra sitt arbetssätt. Där vi har ”hotspots” den veckan kommer man jobba extra mycket, säger Marcus Holmqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet