Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Julia Burghart är en av coronaambassadörerna på Hultsfreds gymnasium. Ett uppdrag som har visat sig vara rätt svårt. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tuff uppgift att vara coronaambassadör i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler fall av covid-19 konstateras nu på skolor runt om i Kalmar och Kronobergs län. På Hultsfreds gymnasium finns nu två så kallade Coronaambassadörer bland eleverna som ska få fler unga att följa restriktionerna. Men det har visat sig vara svårt.

I början av oktober sjösattes projektet med Coronaambassadörer på gymnasieskolor i Kalmar län. Elever som på olika sätt skulle hjälpa till att nå ut till unga om allvaret i situationen och att alla måste följa restriktionerna.

Julia Burghart är en av ambassadörerna på Hultsfreds gymnasium. För några veckor sedan höll de ett stort möte där representanter från alla klasser på skolan var med.

– De har fått frågor som de ska prata om, hur man ska anpassa skolan så den blir mer coronasäker. Det kan vara allt från schemaändringar, att man anpassar luncherna mer, att man öppnar upp båda köerna till matsalen, säger Julia Burghart.

Allt fler fall på skolor

Hultsfreds gymnasium fick i början av höstterminen snabbt övergå till distansundervisning för ett antal klasser efter två konstaterade fall av covid-19 på skolan. Under måndagen gjorde Sunnerbogymnasiet i Ljungby samma sak.

Fall på gymnasieskolor och högstadieskolor i bland annat Kalmar och Västervik har rapporterats in den senaste tiden. Även om många anpassningar har gjorts är det svårt att ändra attityderna hos unga vuxna.

Vissa elever har efterfrågat straff och reprimander för dem som inte håller avstånd men något sådant har inte skolan möjlighet att införa, säger Andreas Ekberg, rektor på Hultsfreds gymnasium.

– Det är svårt att ta ansvar för allt, eftersom det handlar mycket om hur elever och personal agerar på en stor arbetsplats som en skola.

Vill inte vara tillsyningsman

Tanken är att ambassadörerna ska kunna påverka sina klasskompisars syn på risken med att smittas. Men Julia Burghart ser inte det som sin uppgift att vara tillsyningsman på skolan.

Känns det hopplöst att kunna göra något, att vara ambassadör i det här läget?

– Kanske lite, men man får försöka göra sitt bästa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hultsfred

Mer i ämnet