Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Michell Persson är ägare till Oskarshamns Taxi. Hans verksamhet har drabbats hårt under coronapandemin. Foto: Farhad Khalili/SVT

Taxibolag har förlorat nästan all omsättning – paketprojekt plåster på såren

Publicerad

Taxiverksamheten har drabbat hårt under coronapandemin. I Oskarshamn har taxibolaget förlorat 70 procent av av sin omsättning jämfört med 2019. Att kommunen nu betalar för hemkörning av paket hjälper – men bara lite.

Taxibranschen har haft det mycket tufft under våren och sommaren sedan coronakrisen bröt ut. I Oskarshamn kommun har taxiföretaget Oskarshamns Taxi förlorat 70 procent av sina inkomster i jämförelse med förra året.

Den 16 november startade Oskarshamns kommun ett projekt med fri hemleverans av varor från kommunens butiker. Syftet med projektet har varit att undvika trängsel – och stötta taxiverksamheten i kommun. Projektet som planerades att pågå till den 8 december förlängdes till den 20 december.

”Långt ifrån det vi förlorar”

Enligt Michell Persson på Oskarshamns taxi hjälper initiativet, men bara som plåster på såren.

– Den ekonomiska hjälpen från Attraktiva Oskarshamn och kommunen är långt ifrån det vi förlorar varje vecka under pandemin, men det är ett jättebra initiativ och vi hoppa på fortsättningen, säger han.

Två flugor i en smäll

Jan Hardebrant – VD för Attraktiva Oskarshamn som driver projektet – säger att huvudsyftet var att hjälpa Oskarshamns invånare att julhandla, men att man slog två flugor i en smäll genom att stötta handel och taxiverksamheten i kommunen.

– Taxiverksamheten får ersättning genom transporterna och det är viktigt att vi hjälper alla näringsverksamheter som idag brottas med problem, säger Jan Hardebrant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer