Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clas Birgersson på Biwi Bygg ser optimistiskt på framtiden för byggbranschen, trots att Svenskt Näringsliv spår att det blir tuffa månader framöver. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Chefen på byggföretaget: ”Man ska gasa i uppförsbacke”

Uppdaterad
Publicerad

Byggföretagen hade mycket att göra under pandemin när folk passade på att renovera om hemma. Nu har vindarna vänt för branschen, och det syns i den nya konjunkturprognosen från Svenskt Näringsliv.

Det är 122 företag i Kronobergs län som svarat på undersökningen, och 150 stycken från Kalmar län. I resultatet märks en pessimistisk syn på det kommande året, och särskilt från byggbranschen när det kommer till försäljning och investeringar.

Planerade uppdrag

Clas Birgersson från Gemla startade upp sin firma Biwi Bygg mitt under finanskrisen på 90-talet, och räknar med att klara av ännu en annalkande lågkonjunktur.

Företagens framtidstro

– Visst är man lite orolig, men jag ser ändå ljust på framtiden. Jag tycker man ska gasa i uppförsbacke.

Företaget har inte fått in lika många förfrågningar som föregående år, men de har ändå planerade uppdrag in på våren.

– Det finns en del kunder som dragit tillbaka sitt projekt och säger att de vill avvakta. Kunder är också oroliga såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Företagens framtidstro

Mer i ämnet