Tullen tipsar polisen om spaningsobjekt

Publicerad

Polisen i Kronobergs län bekräftar Rikskriminalpolisens uppgifter om att det pågår mycket odling av cannabis.

-Vi träffar på odlingar ibland vid husrannsakningar och har de senaste åren kommit på flera stora odlingar, säger Jan Ottosson som arbetar som spaningsledare på Kronobergspolisen.

Jan Ottosson säger att han inte kan belägga att Kronoberg är självförsörjande på cannabis, men att det förekommer odlingar både för privat bruk och för industriell framställning är klart.

-Ibland upptäcker allmänheten att allt inte står rätt till, i till exempel en lada, och då hittar vi ytterligare en odling, berättar Jan Ottosson.

Tullen tipsar polisen

Polisen har också ett nära samarbete med tullen som lämnar information om personer som Kronobergspolisen bör spana på efter att tullen har gjort iakttagelser.

-Det är nämligen så att odlingsutrustningen är enkel att få tag på och omöjlig att åka fast för, fröna likaså. Det är först när cannabisfrön kommer upp ur jorden som det klassas som narkotika. Utrustningen kan ju användas till så mycket annat också och lampor är ju inte förbjudet, säger Jan Ottosson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cannabisodlingar allt vanligare

Mer i ämnet