Tullen tipsar polisen om spaningsobjekt

Publicerad

Polisen i Kronobergs län bekräftar Rikskriminalpolisens uppgifter om att det pågår mycket odling av cannabis.

-Vi träffar på odlingar ibland vidhusrannsakningar och har de senaste åren kommit på flera stora odlingar, sägerJan Ottosson som arbetar som spaningsledare på Kronobergspolisen.

Jan Ottosson säger att han inte kan beläggaatt Kronoberg är självförsörjande på cannabis, men att det förekommer odlingarbåde för privat bruk och för industriell framställning är klart.

-Ibland upptäcker allmänheten att alltinte står rätt till, i till exempel en lada, och då hittar vi ytterligare enodling, berättar Jan Ottosson.

Tullen tipsar polisen

Polisenhar också ett nära samarbete med tullen som lämnar information om personer somKronobergspolisen bör spana på efter att tullen har gjort iakttagelser.

-Detär nämligen så att odlingsutrustningen är enkel att få tag på och omöjlig attåka fast för, fröna likaså. Det är först när cannabisfrön kommer upp ur jordensom det klassas som narkotika. Utrustningen kan ju användas till så mycketannat också och lampor är ju inte förbjudet, säger Jan Ottosson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.