Foto: Henrik Holmberg/TT

Turbulent kring ordförandeposten i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

När kommunfullmäktiges ordförande skulle väljas i Västervik igår blev det en het debatt mellan de som förespråkade Sverker Thorén (L) och Gunnar Jansson (S). Resultatet av omröstningen blev att socialdemokraternas kandidat Gunnar Jansson (S) förlorade.

Situationen i Västervik är unik eftersom man för första gången fått in tio partier i kommunfullmäktige och ingen partikonstellation har i nuläget lyckats samla tillräckligt många mandat för att få en majoritet.

Det alternativ till styre som finns i kommunen är idag en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men igår fick de för första gången känna på hur svårt det kan bli att styra kommunen i minoritet.

– Det är ett spännande och intressant läge vi befinner oss i nu. Jag tror att det är viktigt att ta till sig det, sa Dan Nilsson (S) i samband med debatten innan omröstningen.

Motnomineringen

Det var Harald Hjalmarsson (M) som nominerade Sverker Thorén (L) till posten som ordförande för kommunfullmäktige med motiveringen att kommunfullmäktige bör ledas av någon som samtliga ledamöter har förtroende för. Och Moderaterna fick med sig flera andra partier på tåget, däribland både Sverigedemokraterna och Socialisterna Välfärdspartiet (SV).

I den slutna omröstningen fick Sverker Thorén (L) 29 röster och Gunnar Jansson (S) 25, 1 röst ogiltigförklarades och 2 var blanka.

Enligt Sverker Thorén själv, som av personliga skäl följde omröstningen via webben, så beror förvåningen hos det tilltänkta minoritetsstyret på dåligt fotarbete.

– I det läge som är just nu finns bara minoriteter och då måste de två minoriteterna prata med varandra på ett helt annat sätt än tidigare. Man måste förankra och känna av sakpolitiskt om man kan få igenom sina förslag, säger han till SVT.

Här kan du själv se hela debatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.