Att ta sig till Öland på midsommar är den enkla biten. När man ska ta sig hem över bron bör man däremot vara utrustad med tålamod, säger Johan Rustan. Foto: Arkiv/Marcus Carlsson

Turistchefen om midsommarrusningen till Öland: ”Alltid enklare att ta sig hit än hem”

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarveckan väntas mellan 75 000 – 100 000 personer köra över Ölandsbron och risken för att hamna i bilkö är överhängande. Men den stora ruschen dagen innan midsommar är mer ett minne från förr.

– Det är alltid enklare att ta sig hit än hem, säger Johan Rustan, ansvarig för besöksnäringen på Öland.

– Alla kommer inte samtidigt. Gäster har förmågan att planera också, så de vet att vissa klockslag ska vi inte köra till en destination. Det är när alla bestämmer sig för att åka hem det märks. Midsommar slutar ju samtidigt för alla, säger Johan Rustan.

Slutat räkna fordon på bron

Eftersom Trafikverket sedan 2019 inte längre räknar antalet fordon som passerar bron är det omöjligt att säga någon exakt siffra på hur många som befinner sig på Öland vid midsommar – eller åker hem därifrån.

– Öland är ju inte ett besöksmål med entré, då hade det varit mycket enklare att mäta, säger Johan Rustan.

Trafikverkets senaste siffra från 2019 visar att 85 000 passerade bron under midsommarveckan. Jämför man den siffran med statistiken som finns kring antalet gästnätter kring midsommar och lägger till fritidshusägarna och deras gäster landar det någonstans här:

– Mellan 75 000 och 100 000 är nog ett rimligt antagande, säger Johan Rustan.

Bästa tipsen

Bästa tipsen för att inte tillbringa avsevärd del av midsommarhelgen i bilkö på Ölandsbron då?

– Ta god tid på er när ni planerar. Och när ni åker hem – räkna med att det tar längre tid. Öland är en fantastisk plats att vara på, men det är begränsningar i vägnätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.