Såhär såg Kvilleken ut för två år sedan, 2020. I år är det fortfarande bara en större gren som fortfarande lever, resten av trädet är dött. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Tusenåriga Kvilleken lever än – knoppar på en gren

Uppdaterad
Publicerad

Den över tusen år gamla Kvilleken i Vimmerby lever än. Det konstaterar länsstyrelsen i Kalmar, som även i år hittat knoppar på samma stora gren av trädet som år efter år fortsätter att trotsa döden.

Det börjar bli något av en tradition den här tiden på året: att utropa den tusenåriga Kvillekens fortsatta existens.

– Det är ett jättestort intresse i och med att det är det äldsta kända trädet i landet, och vi får väldigt mycket frågor: lever den? lever den?, berättar Christina Karlberg, kommunikationschef på länsstyrelsen i Kalmar län.

Vimmerby

”Ingen större skillnad från förra året”

Inte förrän framåt våren, när knoppar börjar visa sig på trädet, kan länsstyrelsen svara på den frågan. Och i år verkar den långsamma resan mot definitiv död ha stannat av något:

– De förvaltarna som tittat i år kan inte med ögat se någon större skillnad från förra året. Det handlar fortfarande om en gren där det fortsätter komma knoppar, säger Christina Karlberg.

Oklar framgång vid ympning

Mellan 2014 och 2015 gjordes upplivningsförsök av Kvilleken, som dock misslyckades. Sedan dess har länsstyrelsen bedömt att trädet är utom räddning. Däremot genomfördes försök att ta ympar av trädet 2019 för att kunna se trädet leva vidare och även forska på vad som gjort att Kvilleken blivit så gammal.

Men det är ännu för tidigt att säga om ympningsförsöken lyckats, säger Christina Karlberg.

– Det pågår fortfarande och vi har inte sett några resultat än. Det handlar om att de ska rota sig och det har man inte kunnat avgöra om de har gjort än.

Kvilleken och naturreservatet runt omkring är även fortsättningsvis öppet för besökare, men med säkerhetsavspärrningar runt själva trädet.

Se klippet om försöket att ta ympar från Kvilleken från 2019:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tolv nya små Kvillekar är på gång. Foto: Skogsforsk

Fakta om kvilleken

  • Kvilleken, även kallad Rumskullaeken, kan vara Sveriges äldsta ek. Den bedöms vara cirka 1 000 år gammal, men någon exakt åldersbestämning går inte att göra.
  • Omkretsen, 13 meter i brösthöjd, gör den till Sveriges grövsta ek.
  • Den står i naturreservatet Kvill, cirka två mil nordväst om Vimmerby.
  • Eken är helt ihålig och hålls ihop av ett elastiskt band.
  • Tidigare var det många som klättrade i eken, men det är numera förbjudet för att förhindra skador på barken.

Källa: Länsstyrelsen Kalmar län/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet