Tusentals småländska barn lever i skuldsatta familjer

Publicerad

En ny undersökning från Kronofogden visar att över 7000 barn i Kronobergs och Kalmar län bor med en förälder som har skulder hos Kronofogden. Många barn känner skam och skuld för familjens ekonomiska situation.

Kartläggningen som har gjorts av Kronofogden och Barnens rätt i samhället (BRIS) visar att vart tolfte barn i Sverige bor i ett hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden eller där skuldsanering pågår.

Skillnad mellan kommuner

I Kronobergs och Kalmar län handlar det om 7152 barn. Hur många som är drabbade skiljer sig åt mellan kommunerna. Värst i dessa län är situationen i Högsby, där har runt vart sjunde barn föräldrar med skuldproblem.

Och för barnen kan den ekonomiska situationen skapa känslor av skuld och skam, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden.

– Många kompisar åker på semestrar och många gör roliga saker som man kanske inte har råd med och då kanske man känner sig absolut ensammast i världen. Då kan man faktiskt ringa till Bris och få stöd och hjälp.

Ta diskussionen med barnen

Det finns föräldrar som tror att de skyddar sina barn genom att inte prata om pengar, men Bris rekommenderar föräldrar att ta diskussionen.

– Det kan skapa mer oro att inte veta vad som händer i en familj snarare än att få information, och liksom verkligheten blir begriplig, säger Ellen Hedmark, kurator på Bris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer