Oscarsgymnasiet i Oskarshamn Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Två 17-åringar häktas för knivskärning på gymnasieskola i Oskarshamn

Publicerad

Två 17-åriga pojkar häktades under måndagen för inblandning i knivskärningen vid Oscarsgymnasiet i torsdags.

Det var vid lunchtid på torsdagen som en 18-årig man blev skuren efter ett bråk vid Oscarsgymnasiet i Oskarshamn. Den skadade mannen fick föras till Västerviks sjukhus, men enligt region Kalmar ska han inte ha skadats allvarligt.

Kort efter händelsen kunde polisen gripa två 17-åringar och en 15-åring. Under måndagen hölls häktningsförhandlingar i Kalmar tingsrätt, som slutade med att de två misstänkta 17-åringarna häktas på sannolika skäl misstänkta för grov misshandel.

Ny rubricering

De två förnekar brott och bestred häktningen. Trots att tingsrätten ändrade rubriceringen från mordförsök till grov misshandel kommer händelsen utredas som ett mordförsök, enligt åklagare Kjell Jannesson.

– Det är en ganska fin gränsdragning och är inte helt ovanligt att tingsrätten rubricerar om. I inledningsskedet är det svårt att veta om det räknas som livshotande skador, säger han.

Den 11 november måste Kjell Jannesson väcka åtal eller begära längre tid.

”Bevisläget gott”

Hur ser bevisläget ut?

– Det ser ganska bra ut, tingsrätten tyckte det räckte för sannolika skäl (vilket är den högre misstankegraden). Det var ganska många runt omkring som kunde höras under helgen, och sen får det tekniska visa resten.

15-åringen som greps innan helgen släpptes på fri fot på söndagen, på grund av hans ålder.

– Men misstankarna kvarstår, säger Kjell Jannesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet