Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till sommaren kommer Sandviks kvarn på Öland få tillbaka sina vita vingar. Se mer i videon. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Två år efter stormen – nu får Ölands gamla väderkvarn nya vingar

Publicerad

En vinterstorm för två år sedan totalförstörde vingarna på Sandviks kvarn på Öland. Hembygdskretsen med Åke Nilsson i spetsen bestämde sig snabbt för att bygga nya vingar, men arbetet med den K-märkta kvarnen har varit snårigt.

Det har krävts många turer – och lite tur – med att få fram det rätta virket till de 23 meter långa vingarna. Men nu är granvirket på plats och arbetet med att bygga vingarna till Nordens största kvarn är igång i en lada strax norr om Sandvik.

Jakten efter virke har gått i hela vägen till Tyskland, men lösningen fanns till slut på hemmaplan.

– Vi visste inte att det fanns så stora granar i Böda, säger Åke Nilsson som är ordförande i Åkerbo Hembygdskrets.

Hittade granen i Tyskland

Hembygdskretsen började snabbt efter stormen sökandet efter den amerikanska Douglasgranen, som är rak, seg och har den rätta längden för för de gigantiska vingarna.

Man hittade först granen i Tyskland, men den affären skulle vara oerhört kostsam och näst intill omöjlig att genomföra.

Lösning på gränsen till ekopark

Lösningen hittade man i stället bara fyra mil norr om Sandvik i Bödaskogen. Problemet var att träden stod i en ekopark. Ett halvår senare fick de dock tillstånd att ta ner träd i en del som inte hunnit bli Ekopark ännu.

– Vi blev naturligtvis jätteglada när vi fick beskedet. Vi räknar nu med att de vita vingarna ska vara på plats till midsommar, säger Åke Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.