Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren Kjell Janneson begärde den ena mannen häktad – men inte den andra. Foto: SVT

Åklagaren: Därför var de misstänkta inte häktade

Uppdaterad
Publicerad

Två män som är åtalade i den pågående mordrättegången har fått hämtas av polis då de inte dykt upp till förhandlingen. Trots allvarliga misstankar var de inte häktade – hör åklagaren Kjell Janneson berätta varför.

Vad som skulle vara rättegångens första dag, blev ett antiklimax när en åtalad 27-årig man inte dök upp. Polisen kunde sedermera hämta honom i Norrköping.

Även onsdagens rättegångsdag hängde löst under förmiddagen, när ytterligare en åtalad man inte dök upp – han kunde dock hämtas in under förmiddagen.

Skjutningar i Kalmar

Trots att männen är misstänkta för allvarliga brott, grovt vapenbrott och försök till mord respektive medhjälp till försök, har männen inte suttit häktade under utredningen.

Åklagaren: ”Så många månader”

– Han som var borta idag, försökte jag få häktad inledningsvis, säger åklagaren Kjell Jannesson.

I mars förra året sade tingsrätten i Kalmar nej till häktning, eftersom misstankarna mot honom då inte var tillräckligt starka för att nå upp till sannolika skäl.

Misstanken mot den andra mannen, han som försvann i måndags, kom ”ganska mycket senare” i utredningen enligt Janneson.

– Då visste vi att det var så pass många månader kvar av utredningen, och han är bara en del  av det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet