Bilden är från de omfattande skogsbränderna i Jämtland sommaren 2018 Foto: Robert Henriksson/TT

Brandhelikoptrar i högsta beredskapsläge placeras i Växjö

Publicerad

Två helikoptrar med utgångsort Växjö har satts i högsta beredskapsläge för att bekämpa skogsbränder. Det har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, beslutat.

Enligt MSB råder det ovanligt höga brandriskvärden för säsongen och därför har myndigheten nu förstärkt med helikoptrar där risken är störst.Och just nu är brandrisken som störst i de södra delarna av landet och därför placeras två helikoptrar i Växjö och två i Göteborg.

Förberedd på bränder

Sommaren 2018 rasade de mest omfattande skogsbränderna i Sverige på flera hundra år och inför årets sommar har MSB genomfört en rad åtgärder för att Sverige ska stå bättre rustat att hantera skogsbränder.

Som ett led i detta placeras brandhelikoptrarna ut, redo att vara i luften inom 90 minuter efter larm.

”Vi har förstärkt helikopterberedskapen på utvalda platser, men nu är det viktigt att allmänheten hjälper till att hålla nere risken för att starta bränder. Man behöver ha koll på brandrisken där man är och det gör man enklast i appen brandrisk ute, men också titta på hemsidan för sin lokala räddningstjänst om eldningsförbud råder”, säger Jakob Wernerman på MSB i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer