Foto: Heiko Junge/TT

Två fall av kikhosta i Kristdala

Publicerad

Då två fall av kikhosta har konstaterats i Oskarhamns kommun. Nu uppmanar smittskyddsläkaren invånarna att vara extra uppmärksamma vid symptom.

Spädbarn under sex månader kan bli allvarligt sjuka av kikhosta. De saknar skydd och enligt landstinget bör föräldrarna därför aktivt försöka undvika att barnet smittas.

Eftersom två fall konstaterats av kikhosta i Kristdala bör man därför som förälder vara extra observant så att man tidigt kan upptäcka symptomen och snabbare få en diagnos.

Även gravida bör vara extra uppmärksamma då de kan smitta det nyfödda barnet efter förlossningen.

Även om kikhosta ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn dyker det upp fall då och då. Även vaccinerade barn kan drabbas, även om det är ovanligare. Sjukdomsbilden blir då oftast också lindrigare

Fakta kikhosta

Visa

De två första veckorna av sjukdomen är svår att skilja från vanlig förkylning. Samtidigt är smittsamheten som störst då. Kikningarna kommer först när smittsamheten börjat minska. Efter fyra veckor räknar man med att smittsamheten har upphört.

Barn med kikhosta får lov att vistas i förskolan/skolan om deras allmäntillstånd tillåter det. Smittspridning har redan skett och en avstängning av sjuka barn hjälper föga. Barn som har mycket hosta med påverkat allmäntillstånd eller kräkningar bör vara hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer