Foto: SVT arkiv

Två intensivvårdplatser försvinner på Oskarshamns sjukhus

Publicerad

Intensivvårdsplatserna på Oskarshamns sjukhus kan komma att halveras från fyra till två. Det beskedet gav sjukhusledningen och den politiska majoriteten i Region Kalmar län på onsdagen.

Bakgrunden till förslaget är att beläggningen av intensivplatserna i Oskarshamn varit låg. Under de senaste åren har behovet bara motsvarat en vårdplats per dygn enligt utredningen. 

– Vi har idag fått ta del av det beslutsunderlag som är framtaget av sjukhuschefen Birgitta Hjalmarsson. Förslaget är genomarbetat och har en stark förankring, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. 

Samtidigt föreslås att en ny enhet ska öppnas. Patienter med ett ökat vårdbehov, men som inte behöver respiratorvård, ska vårdas på särskilda vårdplatser för stabilisering och övervakning. 

Respiratorvård på annan ort

Patienter som kräver respiratorvård ska skickas till sjukhusen i Västervik och Kalmar. 

– Redan idag skickas de flesta patienter med behov av intensivvård från mellanlänet till Västervik eller Kalmar. Verksamheten anpassas nu bättre efter behov och förutsättningar. De få patienter som berörs kommer att bli väl omhändertagna, säger Pierre Edström (L), regionråd. 

Ett definitivt beslut kommer att fattas på regionfullmäktige den 31 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet