Fredrik Modéus från Växjö stift blir inte Sveriges nya ärkebiskop. Foto: TT

Fredrik Modéus blir inte ärkebiskop – sist i omröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens ärkebiskopsval i Svenska kyrkan fick biskop Martin Modéus i Linköpings stift flest röster. Han blir en av de två kandidaterna till den andra valomgången. Hans bror – biskop Fredrik Modéus i Växjö stift – hamnade på en delad fjärde plats och är därmed ute ur leken.

Det kommer bli en andra valomgång i ärkebiskopsvalet eftersom ingen kandidat fick mer än 50 procent av rösterna. De två kandidaterna som är kvar är Biskop Martin Modéus från Linköpings stift som fick 37,8 procent av rösterna och Johan Dalman från Strängnäs stift som fick 28,7 procent.

Biskop Fredrik Modéus, Växjö stift fick 9 procent av rösterna.

Biskop Martin Modéus och biskop Johan Dalman går vidare till en andra omgång i ärkebiskopsvalet Foto: pressbild/ Daniel Lönnbäck/Rickard L. Eriksson

Den som vinner den andra valomgången, som hålls den 8 juni, tillträder som ny ärkebiskop i Svenska kyrkan efter Antje Jackelén.

KLIPP: Bröderna Modéus kämpar om att bli ärkebiskop

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Martin Modeús biskop i Linköpings stift och Fredrik Modéus biskop i Växjö stift kandiderar nu båda till posten som ärkebiskop. Foto: Svenska Kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.