Insatschefen Robert ter Horst berättar om hur det har gått med avlivning av hönor och hur de ska gå till vägar och bränna upp dem. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT/Jordbruksverket

Två miljoner hönor avlivades i Mönsterås – nu ska de brännas

Uppdaterad
Publicerad

Den mest intensiva fasen efter utbrottet av fågelinfluensa som drabbade CA Cedergrens gård i Mönsterås är nu klar. Två miljoner hönor har avlivats. Nu ska alla dessa döda fåglar brännas och gården saneras.

De drygt 150 personer från frivilligorganisationer och hemvärnet som arbetat med insatsen på gården håller nu på att packa och lämna platsen.

Det var för drygt en månad sedan som fågelinfluensan upptäcktes på CA Cedergrens gård som ligger i Mönsterås. Från början skulle Jorbruksverket avliva en halv miljon värphöns, men det slutade med totalt två miljoner värphöns och unghöns.

Även gödsel måste lagras

Men mycket arbete kvarstår, då stallarna ska rengöras och alla de avlivade hönsen brännas.

– Stallarna ska rengöras, tvättas väldigt noga och desinfekteras. Även gödseln kommer att behöva lagras på ett sätt som gör att viruset avdödas och inte kan smitta andra fåglar, säger Robert ter Horst, som är insatschef från Jordbruksverket.

Mals och bränns

Det finns en plan för hur de döda fåglarna ska hanteras på ett säkert sätt.

– Fågelkropparna kommer att föras bort från gården i speciella containrar. De kommer att malas och blandas med annat brännbart material  och sedan förbrännas, allt detta kommer att ske på ett smittskyddsmässigt säkert sätt, säger Robert ter Horst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.