Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisområde södra Skåne. Foto: TT/polisens pressbild

Två personer gripna – misstänks för bedrägerier mot äldre

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna och en man har anhållits i Trelleborg misstänkta för försök till grova bedrägerier mot äldre. Polisen utesluter inte att det kan finnas kopplingar till liknande brott som begåtts i Småland.

Under torsdagen kunde polisen gripa två personer misstänkta för grova bedrägerier efter att en äldre kvinna tipsat polisen. Kvinnan hade blivit misstänksam över ett telefonsamtal hon fått. 

– Hon  berättade att personerna sa att de kom från polisen, att hon var på väg att bli utsatt för brott och därför skulle hon lämna ifrån sig pengar och värdeföremål, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson södra Skåne.

Flera liknande fall

I början av november lyckades bedragare få en äldre kvinna i Markaryd att lämna ut sina bankuppgifter med hjälp av samma metod. De sa sig vara från polisen och att hon skulle utsättas för brott.

Under fredagen gick polisen ut och varnade för falska poliser som lämnar chockartade besked. De kan till exempel berätta att ett barnbarn blivit skjutet för att lurar äldre på bankomatkort och smycken. Ett 25-tal personer i Markaryds kommun och i nordöstra Skåne ska ha drabbats.

Kan komma att växa

Ewa-Gun Westford utesluter inte att det kan finnas kopplingar mellan fallen i Småland, och kvinnan och mannen som nu sitter anhållna för försök till grova bedrägerier i Trelleborg. 

– Det är olika fall men det kan vara samma personer. Det kan handla om ligor. Det här är något som förekommer i hela polisregion Syd och angränsande polisregioner. 

Hur arbetar ni vidare nu? 

– I första hand måste vi koncentrera oss på det vi har här. Det vill säga tre kända försök i Trelleborg till grova bedrägerier, plus ett försök och ett fullbordat grovt bedrägeri i Lund där beskrivning och tillvägagångsätt stämmer överens med både personerna och med fordonet. Sedan kommer vi vända oss till övriga polisregioner för att se om vi kan samverka eller hitta någon samstämmighet i utredningarna. Det här kan komma att växa.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Robert Loeffel är presstalesperson vid polisen i region Syd och han varnar för bedragare som utger sig för att vara poliser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer