Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lollo Olausson är verksamhetsutvecklare och är projektledare för appen SMS-livräddare i Region Kalmar län. I klippet berättar hon mer om den – och du får se hur appen fungerar. Foto: William Frykfeldt/SVT/Arkiv

2 000 frivilliga livräddare i app i Region Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 september anslöt sig Region Kalmar län till det nationella livräddningsverktyget SMS-livräddaren. Och redan finns det 2000 användare i regionen. Hittills har det larmats 18 gånger.

Först ut i Småland att ansluta sig till tjänsten var Region Kronoberg sommaren 2020, men sedan den 29 september i år är nu också Region Kalmar län med. Appen har funnits sedan 2010. På initiativ av ett medborgarförslag skulle den ha lanserats i Region Kalmar redan förra året, men på grund av coronapandemin sköts det upp.

– Just nu är det strax över 2000 frivilliga personer som har anslutit sig till appen, säger Lollo Olausson, verksamhetsutvecklare i Region Kalmar län.

Hoppas att frivilliga vill hjälpa till

Appen använder sig av telefonens platstjänst för att hitta den närmsta hjärtstartaren och närmsta frivilliga livräddare. På glesbyggden kan det vara långa avstånd till hjälp och då menar Lollo Olausson att appen kan rädda liv.

– Vi hoppas att frivilliga vill hjälpa till och vara först på plats, innan räddningstjänst, för att påbörja HLR och defibrillering så tidigt så möjligt.

– Varje minut är en faktor. Det kan vara skillnaden på liv och död, säger hon.

Totalt 18 larm på två veckor

Sedan starten för två veckor sedan har appen använts 18 gånger. Detta enligt Åsa Kax Ideberg, kommunikationsansvarig på Heartrunner, företaget bakom appen.

För att bli en SMS-livräddare måste du kunna utföra hjärt- och lungräddning och vara över 18 år.

I klippet ovan förklarar vi hur appen fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.