Ett stort medieuppbåd var på plats under rättegången. Foto: SVT

Fick 15-miljonersvilla – läkaren och släktingarna möts i rätten

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startar en ovanlig förhandling i Kalmar tingsrätt. Ord står mot ord när läkaren som fick en villa i mångmiljonklassen i gåva av en gammal kvinna möter kvinnans släktingar i rätten.

– Huset ger ett palatsliknande intryck, säger kvinnans advokat i rätten.

Över 20 vittnen är kallade till förhandlingarna i tingsrätten, som väntas pågå under 5-6 dagar. Det är både gamla vänner och släktingar till kvinnan, vård- och omsorgspersonal, och bankmän och jurister som varit delaktiga när villan gavs bort till läkaren.

Läkare fick lyxvilla

Kvinnans släktingar kräver att gåvan till läkaren, huset värderat till 15 miljoner kronor, ogiltigförklaras.

De kräver också att läkaren betalar tillbaka drygt 1,8 miljoner kronor som han fått av kvinnan genom åren, och att han betalar tillbaka 150 000 kronor som den gamla kvinnan hittills betalat i drift för huset, trots att hon inte längre varken bor i eller äger huset.

Sjukjournaler i fokus

Under förhandlingarna kommer kvinnans sjukjournaler stå i fokus för båda parter i konflikten.

Släktingarna menar att sjukjournalerna visar att läkaren varit aktiv i vården av kvinnan under åren de bodde ihop. Bland annat har han skrivit remisser och förskrivit mediciner till kvinnan under flera år. Släktingarna pekar på att läkaren varit väl införstådd med kvinnans sviktande hälsa.

De menar också att journalerna talar sitt tydliga språk: Med tanke på den sjukdomsbild som kvinnan hade sedan många år så är det omöjligt att hon förstått vad det var hon skrev under när hon gav läkaren huset.

Känner sig lurad

Läkaren har begärt att alla sjukjournaler mellan åren 2010-2017 ska redovisas för rätten som bevis. Han menar att journalerna sammantaget visar att kvinnan vid tiden för gåvan var en person med en stark, egen vilja och bra koll på sina affärer.

Han har också kallat vittnen som ska intyga att hon var fullt införstådd med vad hon gav bort när hon skrev under gåvobrevet.

Kvinnan är idag i för dålig fysisk form för att själv kunna vittna inför rätten. Enligt hennes släktingar så har hon vid flera tillfällen sagt att hon känner sig lurad av läkaren.

SVT Nyheter Småland är på plats i tingsrätten och rapporterar direkt från förhandlingen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkare fick lyxvilla

Mer i ämnet