De tre tyska brandhelikoptrarna under arbete i Västerviks kommun. Foto: TT

Tyska brandhelikoptrarna lämnar Växjö

Publicerad

Under tisdagen återvänder de tre kvarvarande tyska brandbekämpningshelikoptrarna, som har varit stationerade i Växjö, hem. Det betyder även att de sista internationella brandstyrkorna packar ihop för hemfärd, eftersom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) nu bedömer att risken för fortsatta skogsbränder har minskat avsevärt, rapporterar Ekot.

-Vi har en betydligt förbättrad situation. Vi har fått lite regn, det är svalare temperaturer och då minskar brandrisken och också spridningsrisken, säger Maria Bergstrand på MSB.

Hjälp från nio länder

Under sommarens landsomfattande skogsbränder kallades hjälp in från nio länder, med omkring 450 utländska brandmän, 80 markfordon och ett 30-tal flyg och helikoptrar. MSB fortsätter dock att hålla kontakten med EU och Norge om brandsituationen i landet skulle förvärras igen.

-Vi har en kontinuerlig kontakt med EU:s civilskyddsmekanism. Det finns också helikoptrar i Oslo som vi kan ta hjälp av vid behov, säger Bergstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer