Folkets Park i Åseda kämpar för sin överlevnad.

Eldsjälar kämpar mot folkparksdöden

Uppdaterad
Publicerad

Glanstiden för många av våra folkparker är sedan länge passerad och det var decennier sedan stora kändisar intog scenerna och fyllde dansgolven.

Vi har besökt några av Smålands folkparker. Många av dem är nedgångna och de ansvariga känner sig uppgivna och har förlorat tron på framtiden vad gäller folkparkerna.

Det som återstår är på många håll pensionärsdansen som inte inbringar några större summor till driften av parken. Kenneth Ivarsson är sedan 25 år ordförande i styrelsen för Folkets Park i Åseda.

– Man har ju lite negativa tankar – tyvärr. Man ser ju nu att det blir nedslitet. Nu driver vi ju bara mogendans och trivseldans, säger Kenneth Ivarsson.

Pensionärsdansen är kvar

Mikael Sandberg är verksamhetschef för riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Han berättar att det var på 1980-talet som luften gick ur för den svenska folkparken.

– Om man ska skoja till det lite, så brukar man ge Björn Skifs skulden, för det var han som plötsligt kom på att det var roligare att turnera flera artister tillsammans. Då kom ju de här olika paketen som badrock och rocktåget. I och med det så var folkparkerna till slut för små, säger han.

Mats Persson är ordförande för Fågelfors Folkets Park, där verksamheten tuffar på, men pengarna inte räcker till.

– Vi har ju till och med inom styrelsen fått lägga ut pengar privat för att det över huvud taget ska fungera. Men det gör vi för en god sak, för att parken ska leva vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.