Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larysa Livanska pendlar från Ingelstad till Växjö och fruktar att bli isolerad på boendet när fria resor tas bort. Foto: SVT/Ricardo Garcia

Ukrainare reagerar på att fria resor tas bort – ”Mycket dåligt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Region Kronoberg att fria resor för ukrainska flyktingar i kollektivtrafiken tas bort. Ukrainare uttrycker oro och menar att det blir mycket svårare att ta del av svensklektioner, fritids- och välgörenhetsaktiviteter.

– Vi använder bussen idag till mycket, mina barn kan åka till träningar, jag kan komma till svensklektioner, säger Larysa Livanska som bor i Ingelstad, två mil från Växjö.

I förra veckan meddelade Region Kronoberg att fria resor för ukrainare slutar gälla den 31 oktober.

– Migrationsverket har nu fått kommit ikapp med sin organisation efter februari när många kom samtidigt, och ansvaret för resor faller nu på dem, säger Carina Bengtsson (C), ordförande för trafiknämnden i Region Kronoberg.

Larysa Livanska tog bussen tidigt på morgonen till Växjö för att ta del av välgörenhetsaktiviteter på Röda Korsets lokaler på Arabygatan.

– Vi har inte råd med de dyra bussbiljetterna och jag fruktar att bli isolerad på boendet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer