Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
52-årige Ulf Sandberg knivskars till döds i centrala Oskarshamn, nu sörjs han av en hel stad. Foto: privat

Funktionsnedsatte Ulf Sandberg knivhöggs till döds – nu har rättegången startat

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året blev funktionsnedsatte Ulf Sandberg knivhuggen till döds på öppen gata i Oskarshamn. Två personer står åtalade för dådet, en av dem för mord och den andre för grovt rån och försök till grovt rån. På tisdagen startade rättegången.

De två misstänkta männen, 27 och 30 år gamla, misstänks ha gett sig på Ulf Sandberg på kvällen den 23 september förra året. Enligt åtalet så krävde gärningsmännen Ulf Sandberg på pengar, samtidigt som de misshandlade honom.

En viktig del i bevisningen är en film som gärningsmännen själva spelade in under själva misshandeln. På filmen ser och hör man misshandeln, och hur den mordmisstänkte 27-åringen säger att han ska hämta en kniv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs reporter sammanfatta åtalet, och åklagaren kommentera varför bara en av männen åtalas för mord. Foto: SVT

Ulf Sandberg hade mellan sju och åtta knivhugg i bröstet när han avled, och åklagaren menar att det är 27-åringen som knivhuggit honom till döds. På filmen hörs också 30-åringen säga att han inte ville att 27-åringen skulle hämta kniven, och det går enligt åklagaren därför inte att bevisa att han också ville att Ulf Sandberg skulle dö.

27-åringen som åtalas för mord förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Sandberg, ett välkänt ansikte i Oskarshamn, blir knivhuggen mitt i stan. Två personer blir misstänkta för dådet. Här får du bakgrunden till vad som hände och hur stan reagerade på det. Foto: SVT, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.