Malin Lindborg med sin mamma Marina Olsson. Foto: Privat

Marina gavs resa till Ullared – kan inte ta tåget som riksfärdtjänsten vill

Publicerad

Marina Olsson fick en hjärnblödning bara 38 år gammal och är sedan dess rullstolsburen. När hon beviljades en resa till Ullared från en fond blev hon jätteglad. Men glädjen försvann när det stod klart att Kalmar länstrafik ville att Marina skulle ta tåget – något som är fysiskt omöjligt för henne.

– Det är inte mänskligt. Hon har en stor rullstol och en stor lift. Hon skulle inte kunna gå på toaletten – utrustningen får inte plats rent fysiskt, säger dottern Malin Lindborg.

Resan till Ullared skulle ta minst sju timmar och innebära färdtjänst från Lindsdal utanför Kalmar till tågstationen. Från Kalmar skulle tåget gå mot Lund där Marina och hennes två assistenter skulle få byta till ett tåg mot Falkenberg för att därifrån åka den sista biten i en handikappbuss.

– Man kan tycka att en resa till Ullared inte är något . Men jag är uppvuxen med att vi åkte dit och mamma tyckte det var jättekul innan hon blev sjuk när jag var 14. Hon förlorade nyligen sin egen mamma och den här resan skulle pigga upp henne, säger Malin Lindborg.

Malin Lindborg menar istället att mamma Marina bör få åka i en handikappanpassad buss hela vägen till Ullared. Familjen överklagade KLT:s beslut om tågresan men fick i förra veckan beskedet att överklagan avslagits. Malin skrev då ett inlägg som delades av många på sociala medier.

– Det är många som har försökt hjälpa till. Men det är svårt, de här bussarna växer inte på träd, säger hon.

Lars Lindahl är biträdande trafikdirektör och ansvarig för riksfärdtjänsten inom Kalmar länstrafik. Han kan inte gå in på det enskilda ärendet men konstaterar att fallet prövats i Förvaltningsrätten och att rätten gick på KLT:s linje.

– Rent generellt så är det så att om man klarar att åka allmänna kommunikationer tillsammans med någon så ska man göra det. Men jag tycker det är bra att ärendet prövas. Vi råder alla som får avslag att pröva sina ärenden.

Resan är tänkt att ske imorgon, tisdag, och när SVT under måndagseftermiddagen talar med Malin Lindborg verkar det som att situationen trots allt ordnat sig.

– Assistansbolaget Humana står bakom fonden som beviljade hennes resa till Ullared. De går in och betalar taxiresan för mamma och ska försöka få till stånd ytterligare en prövning av KLT:s beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet