Foto: SVT

Ultralöpare från Växjö deltar i virtuell löpartävling

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Westergren från Växjö är en av drygt 2500 löpare från 60 länder världen över som i helgen springer ”Backyard ultra”.

Många lopp och idrottsevenemang har ställts in till följd av coronaviruset. Men ”Personal peak quarantine backyard ultra” är ett lopp som arrangeras världen över ändå.

Loppet går ut på att löpare springer 6.7 kilometer under en timme så länge de orkar. Den som orkar längst vinner.

I trädgård eller på löpband

Daniel Westergren i Växjö har hittat flera rundor runt sin bostad som är 6,7 kilometer som han kommer springa. Varv efter varv.

En del löpare springer i trädgården och andra på löpband inomhus om ett område är satt i karantän på grund av coronaviruset. Daniels gudson kommer att springa i öknen i norra Kenya och elitlöparen Anna Carlsson springer på isen i Torne träsk.

Hur håller man koll på alla?

– Vi sänder också via ett konferenssystem så att man kan se alla tävlande när de kommer till sina depåer och när de lämnar. Man har med sig en gps-klocka eller använder en app i telefonen så att de ser att de sprungit 6,7 kilometer.

Taktik: Springa långsamt

En del av taktiken för att orka springa länge är att springa långsamt. Daniel Westergren räknar med att hålla mellan 50 och 52 minuter per varv. Den lilla tiden mellan starterna får han äta eller vila några minuter.

Starten gick över hela världen lördag klockan 15.

I klippet ovan hör du Daniel Westergren berätta mer om hur han förberett loppet med mat och varför han gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.