Undersköterskor gör uppror – kräver bättre arbetsvillkor

Publicerad

Undersköterskor krävde bättre arbetsvillkor och manifesterade runt om i landet under torsdagen. Tingsryd var en av platserna där ett undersköterskor protesterade.

Nästan 15000 namnunderskrifter lämnas under torsdagen in till socialminister Lena Hallengren (S) efter ett nationellt upprop. Under dagen hålls också manifestationer runt om i landet för att visa på sitt missnöje med arbetsvillkoren.

– Jag vill göra skillnad för de som har byggt upp det här samhället. Men i mitt jobb i dag hinner jag bara göra de insatser som är beviljade, jag hinner inte erbjuda dem en meningsfull vardag, säger Eleonore Fransson ordförande Kommunal östra Kronoberg.

Manifestationstågets mål var kommunhuset i Tingsryd och där möttes de av Magnus Carlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Delade turer på helgerna

– Vi hade en bra dialog och jag är glad att vi har engagerade undersköterskor i kommunen som vill driva yrket framåt. Kommunen har satsat en hel del på vård och omsorgen och det är något vi kommer att fortsätta att göra. Vi ser att sjuktalet i år med både långa och korta sjukskrivningar har minskat och vårt mål är att fortsätta i det spåret och skapa attraktivare arbetsplatser inom vård och omsorg.

Många undersköterskor lyfter frågan om yrkets status och de delade turerna, hur ser du på det?  

– Jag hoppas att många förstår att våra undersköterskor är jätteviktiga och att vi inte hade klarat oss utan dem. De driver en dygnet runt-verksamhet och bygger förtroende hos omsorgstagare. I Tingsryd kommun har vi enbart få delade turer under helgerna för att minska antal helgtjänst-göringar, det beslutades efter dialog med medarbetare, säger Magnus Carlberg (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Fakta: Största yrkesgruppen

Visa

Undersköterska i hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende är landets största yrkesgrupp, med 136 400 anställda. 92 procent av dessa är kvinnor.

De näst största yrkesgrupperna är grundskollärare samt butikssäljare, fackhandel, med 103 700 anställda i vardera grupp.

Landets 24:e största yrkesgrupp är undersköterskor på vård- och specialavdelningar, med 37 100 anställda.

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer