Hunden ska enligt vittnesmål suttit i bilen i minst 1,5 timme. Foto: TT

Unga kvinnor åtalas misstänkta för att ljugit under rättegång

Publicerad

Två unga kvinnor åtalas misstänkta för mened sedan de ska ha ljugit under en rättegång med syfte att skydda en man som stod åtalad för grovt olaga hot.

– Redan under rättegången uppfattades deras uppgifter inte som rimliga när man jämförde med vad alla andra som hördes i målet uppgav, säger Thomas Hagman, åklagare vid Kalmar tingsrätt.

De båda kvinnorna ska enligt åtalet befunnit sig på brottsplatsen och därmed också blivit vittne till hela eller delar av det grovt olaga hot som mannen som stod åtalad dömdes för. Men under rättegången ljög de om var de befann sig, med syfte att den åtalade mannen skulle frikännas.

– Tingsrätten fäste ingen vikt vid deras vittnesmål eftersom det luktade mened redan från början.

Nästan alltid yngre som åtalas

Enligt Thomas Hagman är det relativt ovanligt att det väcks åtal för mened. Men när det händer så är det nästan alltid yngre personer som åtalas.

– Det handlar ofta om personer som ännu inte tagit till sig vuxenvärldens synsätt och inte heller förstår allvaret i en rättegång. För dem betyder relationer till vännerna mer än vuxenvärldens sätt att se på saker.

Straffet för den som döms till mened blir ofta fängelse. Men då de nu åtalade kvinnorna var 19 respektive 17 år när brottet begicks kan det bli fråga om ett mildare straff om de döms.

Den ena kvinnan har erkänt brott i förhör. Den andra nekar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.