Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vinternatt heter festivalen som skulle äga rum den 4 december i Kalmars nya ishall. Till höger, Pär Israelsson, evenemangschef på destination Kalmar. Foto: SVT

Krav på vaccinpass drabbar evenemang med ung publik

Publicerad

Från första december införs krav att visa upp vaccinpass vid vissa inomhusevenemang med över 100 i publiken. För evenemangsarrangören FKP Scorpio, som planerade en konsert i nya ishallen i Kalmar, har kravet inneburit att man ställt in en stor del av sina konserter i december.

– Vi räknar med att alla evenemang i december kommer att påverkas. Dessutom vi har inga klara riktlinjer än vad som gäller, säger Niklas Westergren marknadschef på konsertarrangören FKP Scorpio.

Arrangemanget Vinternatt i nyöppnade ishallen i Kalmar skulle ha hållits nästa fredag med artister som Hov1, Myra Granberg och Norlie & KKV. När regeringens besked om covidpass kom började genast frågor från besökare att strömma in, berättar han.

– Den vanligaste frågan har varit från konsertbesökare mellan 18-29 som inte hunnit ta sin andra spruta än.

Problem för unga

Man fattade därefter beslutet att ställa in konserten, delvis på grund av oklarheter hur man skulle kontrollera vaccinpassens äkthet och att publiken skulle bli blandad från 13 år och uppåt. Vaccinpasskravet gäller endast för personer över 18 år.

På Kalmars turismbolag Destination Kalmar ser man också att det är evenemang i december som riskerar att ställas in på grund av det nya kravet.

– Det kan beröra evenemang som riktar sig mot kanske en yngre målgrupp. Där man kanske delvis är ovaccinerad, säger Pär Israelsson, evenemangschef.

Behåller namnet

Superkonserten Vinternatt skjuts nu fram till mars istället.

– Man tror att det är vår i mars men det är det inte. Vi kommer behålla namnet, säger Niklas Westergren, arrangör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet