Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Löparbanan som just anlagts intill Linnéskolan i Älmhult har skadats två gånger på raken när ungdomar tagit sig in på området och gått på den. Foto: Olof Peterson/SVT

Ungdomar förstörde nylagd löparbana – igen

Publicerad

Natten till tisdagen var ett ungdomsgäng inne på det inhägnade området runt Linnéskolan i Älmhult och gick på den nyligen gjutna gummigranulatmattan. Detta trots att man satt in väktarbevakning runt skolgården för att förhindra just detta.

Ungdomarna, som enligt polisen var cirka 15 till antalet och i åldrarna 15-20 år, ska även ha kastat sten mot de väktare som bevakade området.

Det är andra gången på en vecka som ungdomar går in på det avspärrade området där arbetet med att skapa en helt ny löparbana och en multisportarena pågår.

Fick göra om hela löparbanan

Sist blev avtrycken i det ännu inte helt torra gummigranulatet så stora att kommunen tvingades göra om hela löparbanan, berättar Johan Hesselman som projektleder satsningen.

– Då var det kallare och hade tagit längre tid för det att stelna, och det blev mycket djupare spår. Vi har även projekt på en annan skola där det hänt likadant, säger han.

Krävs mer stängsel

I natt var vädret mer gynnsamt och skadorna på mattan blev inte stora. Däremot ska man snart lägga ytterligare ett ytskikt på löparbanan och förse den med linjer. Även då måste banan bevakas för att ingen ska gå in och förstöra.

– Vi kommer att ha ett möte med entreprenören och med väktarna om hur vi mer kan skydda objektet, om det krävs mer stängsel till exempel, säger Johan Hesselman.

Försenad invigning

Satsningen på barn- och ungdomars utemiljöer i kommunen är stor: 20 miljoner väntas alla projekt kosta sammanlagt.

Invigningen av den nya skolgården vid Linnéskolan var tänkt att hållas den 29 maj i samband med skolmästerskapen i friidrott. Men den kommer nu sannolikt att skjutas fram.

– Det känns som att vi både har vädret emot oss och så de här händelserna. Det är trist, säger Johan Hesselman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer