Här patrullerar polisen efter skolhoten i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Efter hotet på Instagram mot fyra olika skolor i Oskarshamn finns uniformerad polis i dag på plats i samtliga skolor. Ännu har ingen trätt fram och tagit ansvar för hotet om en skolskjutning.

Polisen är på plats i skolorna för att synas och svara på frågor.

Lotta Lindgren, bildningschef i Oskarshamns kommun.

– Det är den bedömningen som polisen gjort och de väljer att vidta de trygghetsskapande åtgärderna. Vi planerar att ha undervisning och verksamhet som vanligt, säger Lotta Lindgren, bildningschef i Oskarshamns kommun.

Under torsdagsmorgonen hade ännu ingen person trätt fram och sagt sig ligga bakom hoten mot skolorna, och hotbilden bedöms enligt polisen som oförändrad.

– Vi är oroliga och tar det på största allvar, och uppmanar alla som har upplysningar att höra av sig till polisen, eller till sin skola om man vill göra det först, säger Lotta Lindgren.

Personal från elevhälsan finns också närvarande i skolorna under torsdagen för att svara på elevers frågor och funderingar.

Föräldrar oroliga

Sedan hotet blev känt om att en skolskjutning ska äga rum på någon av skolorna under torsdagen, har flera oroliga föräldrar hört av sig till Lotta Lindgren med funderingar om att hålla sina barn hemma.

– Jag har inte en fullständig bild av hur många som stannat hemma idag, men det finns indikationer på att det är en hel del. Det finns fortfarande oroliga vårdnadshavare, elever och medarbetare och det har jag full förståelse för, säger hon.

Det är tredje gången på kort tid som en skolor i Oskarshamns kommun hotas på sociala medier. I höstas riktades ett liknande hot mot både Kristinebergsskolan och senare mot Valhallaskolan, på just Instagram.

Risk att bli avtrubbad

I båda fallen trädde elever på skolorna fram och erkände att de skrivit hoten som ett skämt.

– Naturligtvis har vi diskuterat och spekulerat i vad det beror på eftersom vi är en liten kommun. En risk som vi kalkylerat med är att man skulle bli avtrubbad eftersom vi haft två hot som inte varit allvarliga. Och det vill jag å det bestämdaste säga att så är det inte. Vi tar det här på största allvar, säger Lotta Lindgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet