• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Kim Ahlqvist har varit med och utvecklat Mörbylångas egna app Foto: Privat

Hur är midsommartrafiken på Ölandsbron – ny app ger svar

Publicerad

En app speciellt designad för invånarna i Mörbylånga kommun finns nu tillgänglig. I den kommer all information som berör kommuninvånarna att ges. ”Det handlar om att ge en kommunal service snabbt, smidigt och enkelt”, säger Kim Ahlqvist, kommunikationschef och digital strateg i kommunen.

Det blir allt svårare att nå ut i det digitala bruset. Och som en lösning på det har kommunikationsavdelningen spånat fram en app som nu presenteras för Mörbylångaborna.

Vill nå ut med information

– Det finns nog fem, sex aktörer som bevakar vår kommun och det kan vara svårt att nå ut med sin egen information och vi ville därför ha en egen plattform. Det handlar om att ge kommunal service snabbt, smidigt och enkelt. I till exempel händelse av en kris så kan vi nåt ut med information på en minut, säger Kim Ahlqvist.

Det kan dock vara svårt att locka människor att ladda ner en app och kommunal information kanske inte alltid låter så spännande.

– Men när man pratar trafiksituationen på Ölandsbron, badtemperaturer och evenemang så lockar det att ladda ner appen.

Genom att ha sin platstjänst igång på sin telefon så delas informationen till Google. Information som sedan Mörbylånga kommun köper.

Information om Ölandsbron lockar

– Då kan vi se hur lång tid det tar att köra över bron. Och när det står still i trafiken så kan vi skicka en pushnotis om det. Jag tror inte att det finns någonting liknande, det är nog unikt.

Samtidigt pågår en diskussion i samhället om att befolkningen blir mer övervakad.

– Jag vet ju vilken information som vi får. Det handlar om att vi ser att en enhet kör från punkt A till punkt B. Visst har vi inte exakt koll på vilken data som Google får och det är väl både bra och dåligt men i det här fallet så löser vi problem för många pendlare. Jag har fått tonvis med mejl i dag som tycker att just den funktionen är bra, säger Kim Ahlqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mörbylånga

Mer i ämnet