Ljungby kommun har beslutat att språkförskolan får vara kvar. Något som Josefin Durehed har kämpat hårt för. Foto: SVT

Unik språkförskola blir kvar i Ljungby – men upptagningsområdet krymps

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att språkförskolan i Ljungby hotades av nedläggning, men nu har barn- och utbildningsnämnden beslutat att behålla språkförskolan. Men den kommer inte längre vara tillgänglig för alla i länet.

Språkförskolan ger barn med språkstörning anpassat stöd och är den enda i sitt slag i länet, efter att Växjö avvecklade sin språkförskola för omkring fem år sedan.

– Vi är måna om vår personal och den specialistkunskap som finns där och vi vill behålla språkförskolan, skriver Magnus Carlsson (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Inte längre för alla i länet

Det finns åtta språkplatser på Byagårdens förskola i Ljungby. Beslutet innebär att språkförskolan nu endast tar emot barn från Ljungby kommun – och inte från hela länet.

Josefin Durehed har haft sin dotter på språkförskolan och hon är en av dem som kämpat för att den skulle få vara kvar. Hon drog bland annat igång en namninsamling som gjorde att politikerna sköt upp nedläggningen.

– Jag tycker att det betyder mycket att den ska få finnas kvar. Kommunen visar att de bryr sig om alla sina invånare och kan ge det stödet som behövs, säger hon.

Vad tänker du om att språkförskolan nu bara kommer att ta emot barn från kommunen?

–Jag tycker att oavsett var man bor, så ska man ha tillgång till stödet, så det är tråkigt. Det kommer också att handla om ifall man kan köra sitt barn eller inte, eftersom kommunen inte kommer att bekosta några resor. Samtidigt är det här bättre än en fullständig nedläggning. 

I klippet nedan kan du höra vad språkförskolan har haft för betydelse för familjen Durehed och deras dotter Elsa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter en namninsamling skjöt politikerna upp nedläggningen. Men för Joakim, Elsa och Josefin Durehed finns oron för barnen kvar. Foto: Olof Peterson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer