Foto: Niclas Wimmerberg/SVT och Gorm Kallestad/TT

Unika bostäder för elöverkänsliga utreds i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun kan bli först med att bygga unika bostäder för elöverkänsliga. Det är Elöverkänsligas förening i Kalmar län som via Funktionshinderrådet ställt frågan till kommunen. Det kommunala bostadsbolaget Västerviks bostads AB utreder nu möjligheten.

– Jag tycker att man ska agera på samma sätt som mot andra människor i kommunen, säger Sven-Åke Lindberg, vd för Västerviks bostads AB.

Elöverkänslighet är ifrågasatt. Trots lång tids omfattande forskning med bland annat blindtester finns inga vetenskapliga bevis för att elektromagnetiska fält faktiskt påverkar människor och är därmed heller ingen sjukdomsdiagnos. Däremot klassas symptomen av Socialstyrelsen som en funktionsnedsättning.

– Vi har under lång tid jobbat med att alla våra lägenheter ska vara tillgängliga för rullstollsburna till exempel. Nu har vi fått en förfrågan om att anpassa lägenheter för elöverkänsliga och vi är beredda att göra en undersökning om det går att bygga lägenheter som passar deras behov, säger Sven-Åke Lindberg

Vill skapa förutsättningar

I Västerviks kommun finns sjutton personer med upplevd elöverkänslighet. Fyra av dem säger sig vara i akut behov av elsanerade bostäder.

– Där vi ändå bygger nya bostäder kan vi titta på om vi om vi kan skapa förutsättningar även för den som är elöverkänslig. Där vi totalrenoverar skulle vi kunna göra samma sak, säger Sven-Åke Lindberg.

För lite kunskap

Vanliga åtgärder vid elsanering är till exempel att byta spisar, minimera trådlösa apparater, avskärma strålning samt byta till avloppsrör av plast. Helst ska bostaden också ha ett bra avstånd till närmaste granne.

Enligt bostadsbolagets vd blir det dyrare att bygga de här bostäderna och hyran måste i så fall anpassas. I Sverige erbjuds vissa kommuner ekonomiska bidrag för elsanering av bostäder.

När planerna kan bli verklighet i Västervik är oklart. Bostadbolagets utredning kring byggnationen av särskilda boenden för elöverkänsliga i kommunen ska vara klar till sommaren.

– Vi har för lite kunskap om det här just nu. Men låt oss göra utredningen först, säger Sven-Åke Lindberg.

Elöverkänslighet

  • Elöverkänslighet har ingen diagnos och klassas inte som en sjukdom.
  • Det har inte kunnat påvisas i vetenskapliga försök trots omfattande internationell forskning.
  • Elöverkänslighet är emellertid idag en erkänd funktionsnedsättning och arbetet med att göra samhället tillgängligt för alla med funktionsnedsättningar gäller även elöverkänsliga.
  • 2019 var 330 000 upplevt elöverkänsliga i Sverige. 41 000 har svåra besvär.
  • De upplevda symptomen innefattar sömnstörningar, huvudvärk, allmän trötthet, koncentrationssvårigheter, yrsel, irriterad hud samt hjärtklappning.
  • I en majoritet av genomförda blindtester har det visat sig att personer som själva beskriver sig som elöverkänsliga inte kan skilja på när elektromagnetiska fält varit på- eller avslagna

Källa: Socialstyrelsen, WHO och FN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.