Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett område i naturreservatet på Gårdby Sandhed har enligt Länsstyrelsen i Kalmar skadats allvarligt efter att en kabel grävts ner på ett sätt som Länsstyrelsen anser kan ha gjort stora skador på unik växtlighet. Foto: SVT

Eons kabelgrävning polisanmäld – unik växtlighet utraderad

Uppdaterad
Publicerad

Naturreservatet Gårdby Sandhed har enligt Länsstyrelsen i Kalmar skadats allvarligt efter att en kabel grävts ner på ett sätt som Länsstyrelsen anser vara felaktigt.

Felet upptäcktes i våras av en botanisk förening som då gjorde en anmälan till Länsstyrelsen. Och när Länsstyrelsen kom till platsen kunde de konstatera att Eon – som utfört grävningen – inte följt de instruktioner som lämnats, utan gjort en bredare grävning.

– Vi bedömer det här som allvarligt eftersom det handlar om värdefull naturtyp i form av sandstäpp som skadats av grävningen, säger Daniel Hasselbratt som är naturvårdshandlägare på Länsstyrelsen i Kalmar.

Hur allvarligt bedömer ni att skadorna är?

– De svamparter som fanns på banvallen som går igenom området är i stort sett utraderade. De har blivit sönderkörda och övertäckta av enorma massor av sand, så de har ju ingen chans att återkomma på längre sikt, säger Daniel Hasselbratt.

Polisanmälan gjord

Länsstyrelsen har lämnat in en anmälan till polisen om miljöbrott efter grävningen i natrurreservatet.

Eon Energidistribution har ännu inte tagit del av polisanmälan som gjordes för en vecka sedan – och har därför valt att i nuläget  inte lämna någon kommentar om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer