Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon kan du bland annat se bilder på det unika fyndgolvet som presenterades idag på Kalmar Slott i en pressträff. Foto: Hilale Nizami/SVT

Unika fyndet på Kalmar slott

Uppdaterad
Publicerad

Under en renovering har man gjort ett unikt fynd på Kalmar slott. Ett golv med många hundra år på nacken har kommit i dager.

– Jag trodde först att det kunde vara från 1500-talet, men det visade sig vara från 1200-talet, säger byggnadsantikvarie Richard Edlund.

Under fredagen visade Kalmar slott det unika golvet som upptäcktes under en renovering av kungstornet på slottet.

– Det var en hisnande känsla när jag fick veta det. Det pirrade i mig, säger slottschefen Meg Nögård.

Kalmar

Följ med till slottet och se golvet i klippet ovan.

Det var under 2021 man upptäckte golvet. Prover togs på golvplankor och skickades för analys.

Svaret kom nyligen. Och det visade att träplankorna till golvet är från någon gång mellan år 1267 och 1273. 

Hittar inget liknade golv i Sverige

Richard Edlund som är byggnadsantikvarie på Kalmar läns museum var på semester när han råkade öppna sitt mejl och fick reda på den riktiga åldern på träplankorna. De är alltså omkring 750 år gamla.

– Jag fick verkligen sätta mig ner. Det var liksom en svindlande känsla att tänka att vi har ett helt golv som är så gammalt, säger Richard Edlund.

Vad blir nästa steg?

– Att sätta in det här golvet i ett sammanhang. Det är lite speciellt. En konstruktion med kalksten ovanpå plankorna. Finns det något liknande? vi har inte hittat något i Sverige. Är det kanske mot Danmark man ska blicka, säger Richard Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet