Tony Nicklassson och Devis Himmel i tillverkningsprocessen. Foto: Clary Kroon

Unikt papper på Nordens enda handpappersbruk

Uppdaterad
Publicerad

När Vida Paper gick i konkurs i december förra året var framtiden för handpappersbruket osäker. Men i maj i år slog det upp portarna igen och drivs nu av Louise Ivarsson.

Efter Vida Papers konkurs i december hittades det snabbt nya ägare till bruket. Det togs över av två norrmän och två svenskar och redan i januari var produktionen igång igen.

”En kulturskatt”

I köpet av Lessebo bruk ingick också handpappersbruket, men de nya ägarna hade inget intresse av att själva driva det vidare. Men det hade däremot Louise Ivarsson. Nu arrenderar hon lokaler och maskiner av bruket, men driver det i egen regi. Två personer är anställda i tillverkningen, men nu under sommaren när de har café och guidade turer jobbar också två sommarpersonal.

#sommarturen

– Jag ser att det finns en stor potential i företaget. Det är en kulturskatt som jag tycker har blivit lite glömd och gömd. Vi är det enda handpappersbruket som finns kvar i Norden och ändå är det många som inte känner till att vi finns, säger Louise Ivarsson.

Lång historia och ljus framtid

Bruket har tillverkat handgjort papper i 300 år och processen är i stort sett den samma nu som då. Det handgjorda pappret är väldigt hållbart och förblir intakt länge. August Stridberg var till exempel en person som skrev alla sina verk på papper från Lessebo.

Louise Ivarsson är civilekonom i grunden och har sedan jobbat med marknadsföring i åtta år och hon tror på en ljus framtid för det handtillverkade pappret.

– Folk uppskattar kvalité mer och mer och är också beredda att betala för det. Pappret som görs här är närproducerat, giftfritt, exklusivt och unikt, säger Louise Ivarsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet