Universitetet om kritiserade salstentan: Kan skrivas senare

Publicerad

Studenter är kritiska till att Linnéuniversitetet kräver att över 300 studenter samlas för att göra en tentamen på plats i universitetets lokaler på fredag. Nu har universitetet bestämt sig för att erbjuda ett nytt tentamenstillfälle om två veckor – för den som av olika skäl inte kan eller vill komma på fredag. Men studenterna är inte nöjda.

Under onsdagen hölls ledningsgruppsmöte på Ekonomihögskolan där man diskuterade just fredagens examination i Kalmar och fattade beslut.

– Vi har kommit fram till att vi kommer att erbjuda en salstenta till för dem som på grund av att de är sjuka eller känner symptom inte kan komma, säger Åsa Gustafsson, prefekt på Ekonomihögskolan till SVT Småland.

Så syftet är inte att glesa ut?

– Det är utglesat i tentasalarna redan nu. Syftet är att säkerställa att vi inte får dit studenter som är smittade eller har symptom.

Får ytterligare ett tillfälle

Men hur kontrollerar ni att det är bara just de studenterna som får göra tentan senare?

– Ja i princip så är det så att om du inte kommer på första tillfället så har du ytterligare ett tillfälle. Vi går inte ut och kontrollerar status på studenterna. Men det finns inget som säger att situationen med smittan kommer att vara en annan om två veckor.

”Svagt försök”

De studenterna som SVT varit i kontakt med ger inte mycket för universitetets besked:

– Det är ett svagt försök att tillmötesgå, skulle jag säga. Speciellt med tanke på vilket datum de satt det andra tentatillfället, säger Martin Liljekvist, student på Linnéuniversitetet.

Den 28 januari, då det andra tentatillfället ska ges, är samma datum som det även hålls omtenta i studenternas föregående kurs. Omtentan berör i princip samma studenter som ska skriva tentan i Kalkylering på fredag. Många måste tenta om.

– Det enda man kan säga är att det lär ju komma fler nu på tentan nu på fredag.

”Sprider ut viruset i fler salar”

Martin Liljekvist är också kritisk till att fakultetsledningen anser att man glesat ut tillräckligt inför tentan.

– Bara för att man sprider ut personer i fler rum innebär det inte att viruset magiskt kommer att försvinna. Om något så finns risken att man sprider ut viruset i fler mindre salar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.