Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Planeringen har pågått i flera månader men nu är flytten av univeristetsbiblioteket igång. Flyttkoordinatorn och bibliotekarien Johanna Palm ser till att allt flyter på Foto: Ida Svensson/SVT

Nu ansluter studenternas bibliotek till nya Linnéuniversitetet

Uppdaterad
Publicerad

Nu lämnar universitetsbiblioteket sina gamla lokaler på Nygatan i Kalmar och flyttar ner till Universitetskajen. Innan det kan öppna igen ska över 100 000 böcker och tidsskrifter flyttas. Det är ett stort pussel att få ihop allt.  

Förberedelserna har pågått under hela det här året.

– Vi har ju vetat om i flera år att vi ska flytta ner till Universitetskajen men det är nu de senaste månaderna som vi har planerat i skarpt läge, säger Johanna Palm, bibliotekarie och flyttkoordinator.

Att flytta ett helt bibliotek görs inte i en handvändning. Flera av hyllorna ska följa med till det nya stället. Närmare bestämt till det gula huset som kallas för Stella.

– Vi får tillgång till lokalen den 1 december, nu packas alla böckerna på gallervagnar innan vi transporterar dem till sin nya plats.

Studenterna kan få tag på böcker ändå

Johanna Palm och hennes kollegor tycker att det känns bra att flytten äntligen blir av.

– Det känns skönt. Vi har planerat himla länge så vi är laddade.

Under tiden som flytten pågår är biblioteket stängt men studenterna kommer kunna låna böcker ändå.

– De kommer att kunna beställa böcker och hämta ut och återlämna dem vid vår tillfälliga lokal på Universitetskajen. Det känns viktigt att kunna erbjuda det. 

Vad kommer studenterna mötas av när ni öppnar igen? 

– En knallgul byggnad med en fantastisk utsikt över hamninloppet. Vi har försökt behålla en variation av studieplatser precis som idag. 

En skola tar över

I de gamla lokalerna har det varit problem med en hög ljudnivå.

– Vi hoppas att vi slipper det nu.

När universitetsbiblioteket flyttat ut kommer lokalen att byggas om till en skola.

Det här är den andra stora biblioteksflytten i Kalmar det här året. I början av november öppnade stadsbiblioteket i sina nya lokaler i det gamla posthuset.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer