• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Linnéuniversitetet slopar distansundervisningen i höst. Foto: SVT

Universitetsdirektören: ”Går snabbare att stänga ner än att öppna upp”

Uppdaterad
Publicerad

Linnéuniversitetet menar att de följer ministerns beslut om att all vuxenutbildning ska bedrivas på plats från och med hösten, och att det är anledningen till att de bestämt sig för att ha undervisningen på plats.

– Vår uppdragsgivare säger att vi ska göra det. Vi har inte rätt att bedriva distansundervisning om vi inte måste, säger Therese Iveby Gardell, universitetsdirektör på Linnéuniversitetet, till SVT Nyheter Småland.

Skyddsombuden på universitetet har kritiserat beslutet. En av anledningarna är att det finns lärare som inte kommer hinna få två doser covidvaccin till hösten.

– Om vi har sådana lärare så måste vi hitta ett arbetssätt kring det, säger Therese Iveby Gardell.

Skyddsombuden menar också att det är få lärosäten som gör som Linnéuniversitetet och börjar på plats redan direkt vid terminsstarten.

”En hel del går över till campus”

Varför inte vänta som andra universitet gör?

– För att studenterna ska kunna förbereda sig. Det är väldigt olika och det är en hel del som går över till campus. Men det finns vissa som väldigt tidigt gått ut med att de kommer att börja på distans och då är de låsta till det trots ministerns besked i slutet av maj, säger Therese Iveby Gardell.

Men hon utesluter samtidigt inte att det kan bli aktuellt att fortsätta på distans även under hösten om smittläget kräver.

– Att stänga ner går snabbare än att öppna upp. Det gjorde vi på i princip 24 timmar i mars 2020 så det kan vi göra igen, säger Therese Iveby Gardell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet