”Jag känner ett oerhört sug att gå vidare politiskt” säger Oskarshamns avgående kommunalråd Peter Wretlund – som nu kommer att kandidera till landstinget. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Oskarshamns kommunalråd slutar

Uppdaterad
Publicerad

Peter Wretlund slutar som kommunalråd i Oskarshamn, meddelade han på en presskonferens under torsdag. I stället ska han satsa på landstingspolitiken och hoppa in som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Oskarshamns kommunalråd, socialdemokraten Peter Wretlund meddelade under fredagen att han kommer att lämna sina uppdrag vid årsskiftet.

Det meddelade han på en presskonferens tillsammans med (S) i Oskarshamns ordförande Anton Sejnehed under fredagen.

Blir förstanamn till landstinget

Wretlund kommer i stället att satsa till regionpolitiken när landstinget och regionförbundet slås ihop vid årsskiftet, och blir Socialdemokraterna i Oskarshamns förstanamn på landstingslistan inför valet.

Peter Wretlund kommer även att gå in som ordförande i Oskarshamns samhällsbyggnadsnämnd mandatperioden ut, sedan ordinarie ordförande Mathias R. Karlsson lämnade i somras.

– Det här är en spännande och okonventionell lösning. Idag känns det som att man både vill blicka bakåt och framåt, säger Peter Wretlund inför ett samlat pressuppbåd.

”Oerhört sug att gå vidare politiskt”

Peter Wretlund har varit kommunalråd i Oskarshamn sedan 2002 och var dessförinnan ordförande i barn- och fritidsnämnden i kommunen.

– Redan för fyra år sen bestämde jag att det var min sista mandatperiod. Det var jag väldigt tydlig med. Sen är det ett resonemang jag fört under hösten. Jag är 51 år och känner ett oerhört sug att gå vidare politiskt. Kommunpolitiken är fantastiskt rolig, men när man å andra sidan har suttit i 15 år så finns det alltid en risk att saker repeteras, och man får en känsla av att man förvaltar mer än man förändrar. Det kändes som rätt tid att lämna, säger han.

Nytt kommunalråd väljs i december

Socialdemokraterna i Oskarshamn kommer att välja en ny kandidat till kommunalrådsposten på ett medlemsmöte den 4 december.

Men i praktiken har man få kandidater att välja på, rapporterar Barometern-OT. Åtminstone fram till nästa val.

Sedan förra valet gäller proportionella val till kommunstyrelsen i Oskarshamn, vilket i praktiken innebär att den som blir kommunstyrelsens ordförande måste sitta i kommunstyrelsen idag.

– Vi håller på att titta över juridiken, men det är inte aktuellt med någon annan än en socialdemokrat, säger Anton Sejnehed, ordförande för (S) i Oskarshamn till Barometern-OT.

I Oskarshamn finns bara två andra Socialdemokrater i kommunstyrelsen, utöver Wretlund själv: Andreas Erlandsson och Yvonne Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.