Planeringschef Paul Robertsson missade att konsulterna kostade för mycket – hör hans förklaring i klippet. Foto: SVT

Anlitade expert på upphandling – sen bröt kommunen mot upphandlingsreglerna

Publicerad

I över två år anlitades konsulter av Älmhults kommun för att genomföra en upphandling av skolskjuts. Men avtalet gick ut och kostnaden blev högre än vad lagen tillåter. Det var fel – säger kommunen själv.

Turerna kring skolbussar och färdtjänst i Älmhults kommun har varit långa och tonläget högt. Flera domstolar har underkänt kommunens upphandlingar för att de inte gått rätt till.

År 2018 tog Älmhults kommun därför hjälp av ett konsultbolag – som ska vara experter på upphandlingar – men SVT:s granskning visar att även användningen av upphandlingskonsulterna har brutit mot upphandlingsreglerna.

Kostade mer än tillåtet

Upphandlingskonsulterna Colligio anlitades i april 2018 genom en så kallad direktupphandling, som en kommun får ta till vid mindre kostnader. Då var kostnadstaket 586 907 kronor.

– Regelverket finns till för att våra gemensamma pengar ska användas så ansvarsfullt som möjligt, säger Erika Hanses, jurist på Upphandlingsmyndigheten.

Men bussupphandlingen överklagades, underkändes i domstol och fick göras om. Trots att avtalet med konsulterna bara gällde för 2018, och tidsplanen max fick överskridas med tio procent, så fortsatte kommunen att använda konsulterna under hela 2019 och 2020.

Dessutom har kommunen har betalat ut 667 618 kronor – nästan 100 000 kronor mer än reglerna tillät.

Vem tog beslutet?

Större delen av fakturorna under 2019 och 2020 är attesterade av planeringschef Paul Robertsson. Han godkände även fakturorna som gick över det lagstadgade taket.

– Vi hade fokus på att lösa verksamhetsfrågan. Det är prioritet nummer ett. Men självfallet ska vi försöka hålla oss inom råmärkena för lagar och regelverk, och det är olyckligt att vi inte gjorde det i detta fallet, säger Paul Robertsson till SVT.

När SVT påpekar att avtalet med konsulterna bara gällde fram till 2018 hänvisar Paul Robertsson till en formulering i kontraktet – att de ska vara behjälpliga vid överklaganden.

Men de gör ju om hela upphandlingen?

– Vi gjorde bedömningen att det var den snabbare vägen.

Men var det tillåtet?

– Jag kan inte svara på den frågan ärligt talat. Det var den tolkningen jag gjorde. Rätt eller fel får andra avgöra, säger han.

SVT har under en vecka försökt få en intervju med kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola (C) om hennes syn ärendet, men hon har valt att inte ställa upp på en intervju.

Inom kort ska högsta förvaltningsdomstolen avgöra om upphandlingen av färdtjänst och skolbussar måste göras om från början – igen. I augusti kommer Älmhults politiker besluta om de ska ge upp försöken att själva upphandla skolskjuts  – och i stället vara med i regionens gemensamma upphandling, enligt Smålandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.