Alla inomhusaktiviteter för barn, inklusive inomhusträning, bör pausas under påsklovet i Kalmar län, enligt smittskyddläkarens rekommendation. Foto: TT/Arkiv

Uppmaningen: Avstå barns inomhusträning under påsklovet

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddläkaren kompletterar nu listan över skärpta lokala rekommendationer i Kalmar län. Nu uppmanas barn och ungdomar att avstå alla inomhusaktiviteter i grupp, exempelvis inomhusträning, under påsklovet.

Knappt hade de nya skärpta lokala rekommendationerna i Kalmar län hunnit träda i kraft innan listan kompletterades med ytterligare en ny punkt.

Nu avråds även inomhusaktiviteter i grupp för barn under påsklovet för att minska smittpridningen. Rekommendationen gäller även dem som är födda 2002 eller senare.

”Ger möjlighet att minska kontaktytor”

– Påsklovet ger möjlighet att minska kontaktytor och smittvägar genom att fritidsaktiviteter där barn blandas i olika konstellationer också tar påsklov, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande.

Hur rekommendationerna kring träning blir efter påsklovet kommer att avgöras av det lokala smittläget. Om smittspridningen är så pass stor i en kommun att skolor behöver övergå till distansundervisning kommer även andra inomhusaktiviteter för barn uppmanas att ställa in, skriver regionen.

Skärpta rekommendationer från idag

Från och med idag gäller dessutom rekommendationen att använda munskydd alla tider på dygnet i kollektivtrafiken, att munskydd används på arbetsplatser där en arbetstagare haft konstaterad smitta och där man inte kan säkerställa avstånd mellan arbetstagarna, samt att gymnasiet och högstadiet rekommenderas att bedriva undervisning växelvis på distans och på plats i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer