Cherro Eliassi, Camilla Olsson och Annelie Svensson har alla varsin odlingslott i Kalmar och de har upprörts över kommunens besked. Spela klippet och hör varför. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Upprörda känslor när odlingslotter ska jämnas med marken

Uppdaterad
Publicerad

Nya direktiv för Kalmars odlingslotter tvingar nu odlare att riva sina växthus och bodar, och riva upp häckar och buskage. Något som har väckt många upprörda känslor.

– Det var tal om att det skulle bli förändringar i våras, sen blev det tyst och så helt plötsligt kom brevet om att allting skulle bort. Det kändes kränkande, säger Annelie Svensson som hyr en odlingslott i Kalmar.

I Kalmar finns trehundra odlingslotter som kommunen hyr ut till hobbyodlare och trädgårdsentusiaster. Efter sommaren gav kommunen besked om att inga byggnader större än två kvadratmeter får finnas på lotterna. Alla byggnader större än så måste rivas innan årsskiftet.

– De får ha en mindre redskapsbod. Mer än det får inte vi tillåta för då är det bygglov som krävs, säger Madeleine André, verksamhetschef på serviceförvaltningen i Kalmar kommun, och fortsätter:

– Byggnationerna blir större och större. På vissa odlingslotter har man små hus med två rum och ett litet kök. Vissa har skorstenar och grillar, det är en miljöfara.

Vissa byggnader 40 år gamla

– Det har funnits byggnader här sedan 30-40 år tillbaka. När det regnar eller är blåsigt är det bra att kunna gömma sig någonstans där det finns tak över huvudet, säger Chero Eliassi, som brukar odla på sina föräldrars lott i Fölehagen i Kalmar.

Vissa odlare har redan börjat riva sina växthus, redskapsbodar och pergolor. Samtidigt har många upprörts av kommunens besked.

– Jag blev förbannad och ledsen. Nu är jag mest besviken på hur kommunen skött det hela, säger Camilla Olsson, som även hon har en odlingslott i Fölehagen.

Kallar till möte

Efter att flera upprörts av beskedet har kommunen nu kallat till möte för alla odlare.

– Fler än hälften har hört av sig, närmare 160 samtal har jag väl haft minst. Många är upprörda, men de undrar också vad som faktiskt gäller för där har vi varit otydliga, säger Madeleine André och fortsätter:

– Det är vi som inte har skött vår del på kommunen, men det gör det inte mer rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.