Uppvidinge krävs på 300 000 för brister i gymnasieskolan. Foto: SVT

Uppvidinge krävs på 300 000 för brister i gymnasieskolan

Publicerad

Skolinspektionen kräver att Uppvidinge kommun betalar ett vite på 300 000 kronor på grund av brister inom gymnasieskolan som inte åtgärdats. Det handlar bland annat om brister i särskilt stöd för elever som behöver det.

Skolinspektionen besökte Uppvidinge gymnasieskola redan under hösten 2017 och fann då flera brister. Kommunen förelades då ett vite på 500 000 kronor om inte bristerna rättades till. Men när Skolinspektionen återkom till kommunen under hösten 2018 var de inte nöjda med kommunens alla åtgärder, och det är därför som de nu alltså tagit beslut om att kommunen ska betala en del av det ursprungliga vitet, det vill säga 300 000 kronor.

Skolinspektionen: ”Allvarligt”

Bristerna som inte åtgärdats gäller bland annat att elevers behov av särskilt stöd inte utreds tillräckligt snabbt och att det gör att de får särskilt stöd trots att det inte utretts vilka behov de har. Elever som går språkintroduktion har dessutom svårt att få individanpassad utbildning, och missar delar av annan undervisning när de deltar i språkintroduktionen.

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att de ser mycket allvarligt på att kommunen inte åtgärdat alla brister och menar därför att det inte finns någon anledning att ytterligare minska ner vitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppvidinge

Mer i ämnet