Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– De nya riktlinjerna måste ta hänsyn till inflationen, något som inte är möjligt idag, säger Simon Bring (SD), kommunalråd i Uppvidinge kommun. Foto: Ricardo Garcia

Uppvidinge vill rädda ekonomin med sparade pengar – får kritik från revisorerna

Publicerad

Uppvidinge visar ett mycket stort underskott för år 2023 och ledningen vill nu göra om de egna riktlinjerna för att kunna ta pengar ur kommunens reserver, trots revisorernas skarpa kritik.

– Det är rätt läge att använda oss av reserven, säger Simon Bring (SD).

Kommunledningen vill plocka ut 27 miljoner ur kommunens resultatutjämningsreserv, RUR, och på så sätt få ekonomin att gå ihop. Men kommunens egna riktlinjer tillåter inte det och nu vill ledningen revidera regelverket för att kunna komma åt pengarna.

– De riktlinjerna vi har idag tar inte hänsyn till inflationen och dessa är då inte förankrade i vår verklighet med större kostnader på grund av just högre priser, säger Erik Karlsson, ekonomichef i Uppvidinge kommun.

Inflationen drabbar alla kommuner i Sverige och enligt en undersökning som SVT gjort så måste tre av fyra kommuner göra besparingar.

Vill ändra reglerna

Många kommuner har dock kunnat bygga upp reserver under pandemin och nu är det läge att använda dessa medel, tycker kommunalrådet Simon Bring (SD).

– Det vore dumt att lägga ned verksamheter för att behöva bygga upp dem igen. Prognosen visar att ekonomin blir bättre från 2025 och att börja söka kompetent personal på nytt är dyrt och mycket svårt, säger han.

Revisorerna säger nej – med nuvarande regelverk

Syftet med resultatutjämningsreserven är att ge kommuner och regioner möjlighet att undvika kortsiktiga neddragningar. Pengarna får dock inte användas för att täcka för större kostnader eller högre konsumtion.

Kommunens revisorer kritiserar era planer och menar att pengarna inte får användas för kostnadsökningar, vad säger du?

– Det är riktigt, men samtidigt är kostnadsökningen inflationsdriven, allt vi köper in har blivit dyrare och det är den främsta anledningen till de ökade kostnaderna, inte dålig hushållning. Därför vill vi ändra i riktlinjerna så att man även tar höjd för inflationen, säger kommunens ekonomichef Erik Karlsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppvidinge kommuns ekonomichef Erik Karlsson hämtar inspiration från Eskilstuna, som reviderat sina riktlinjer så att inflationen tas med i beräkningen för att göra det enklare att ta pengar ur reserven under kärva tider. Foto: Ricardo Garcia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.