Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Fritzon/TT

Utbrott av multiresistent tarmbakterie på sjukhusen i Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

Den multitresistenta bakterien VRE har konstaterats hos totalt fem personer på sjukhusen i Kalmar län. Men hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer tycker inte att länsborna ska vara oroliga.

VRE är en tarmbakterie som smittas genom gemensamma kontaktytor, som handtag och kranar på toaletter. Därför kommer patienter som varit inlagda  på sjukhusen i Västervik och Kalmar under den aktuella tiden att få hem ett provtagningskit. Det rör sig om ett hundratal berörda personer.

– För den som blivit smittad är det inte särskilt farligt, man blir sällan sjuk. Nittiofem procent känner ingenting av den. Men problemet är att det finns alltid patienter som är svaga med nedsatt immunförsvar, och det är svårt att hitta bra antibiotika, säger säger Per-Åke Jarnheimer.

När VRE väl upptäcks hos en patient måste en ny antibiotikakur odlas, och det kan ta ett par dagar.

– Det finns liksom inga tabletter, säger Per-Åke Jarnheimer.

Stort utbrott

Flest fall har upptäckts på sjukhuset i Västervik, men efter smittspårning har fall också konstaterats på länssjukhuset i Kalmar. Omfattningen av utbrottet kan därför vara större än de kända fallen.

– Det här är ju inte bra. Det värsta som kan hända är att det blir en stor omfattade smitta, och vi vill inte att någon ska bli sjuk. En stor del av antibiotika biter inte på bakterien. Det här är vanligare i övriga delen av världen, men inte i Sverige, säger Anna Michaëlsson, chefsläkare på Västerviks sjukhus.

– Vi misstänker att det kan vara ett större utbrott, eftersom man inte blir sjuk. Det blir en tyst smittspridning, det är svårt att veta hur det slutar. Man ska inte tänka “ojojoj” nu blir jag sjuk, och man behöver inte vara orolig, säger Per-Åke Jarnheimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.