En gräsbrand spred sig till ett uthus som var övertänt när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Peo Möller/Localeyes

Uthus brann ned efter gräsbrand spridit sig

Uppdaterad
Publicerad

Ett uthus brann ner till grunden utanför Häradsbäck i Älmhults kommun under onsdagseftermiddagen.

Larmet kom in strax innan klockan tre på onsdagseftermiddagen. Det var de boende själva som larmade om en gräsbrand som spridit sig till ett intilliggande kombinerat garage och förråd.

När räddningstjänsten kom fram var huset utom räddning. I lågorna försvann bland annat en båt, en åkgräsklippare och verktyg.

Samtidigt som man höll branden i gräset och i uthuset i schack upptäckte brandmännen att det börjat brinna på ett cirka 30 kvadratmeter stort område inne i skogen och fick prioritera om insatserna.

”Det går jättefort”

– Det är jättetorrt nu och det går jättefort. Hade det hunnit spridas ännu mer är det enormt stora värden det handlar om och finns risk att det sprider sig till andra byggnader, säger Lars Nilsson, insatsledare på Älmhults räddningstjänst.

På grund av gynnsam vind fanns ingen risk för spridning till övriga byggnader på gården. Vid 18-tiden kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Det är ännu oklart hur branden startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.